Cei mai decorați miltari din Țara Făgărașului în timpul Primului Război Mondial au fost soldații din satul Veneția de Jos. 113 medalii au primit aceștia pentru vitejia de care au dat dovadă în primul conflict mondial.
Pe locul II la numărul de medalii primite se află orașul Făgăraș și cartierul Galați, care împreună au 70 de medalii.
Pe poziția a treia este satul Recea cu 47 de medalii.
Locuitorii din 84 de localități din centrul țării (Țara Făgărașului) au contribuit uman și material la Primul Război Mondial. Acesta este subiectul unui volum apărut recent pe piață, la Editura Militară din București, avându-i ca autori pe prof. Vasile Tabară și fiul său, Radu Tabără, originari din Viștea de Jos, jud. Brașov.
Lucrarea conține foarte multe informații despre participanții la război din cele 84 de localități, printre care și situația medaliilor acordate acestora. Fiecare sat apare cu numărul de decorații și defalcareea lor, decorațiile fiind de mai multe tipuri: Crucea Carol, decorații de bronz, argint, aur, Meritul Militar, Crucea Roșie, Crucea de Fier, Bărbăție și Credință, Coroana României, Comemorativă, plus alte medalii neidentificate.
Sunt și comunități în care nu s-a primit nicio decorație militară: Cârțișoara Streza, Copăcel, Fântâna, Ludișor, Lupșa, Luța, Mândra, Mărgineni, Porumbacu de Jos, Sâmbăta de Jos, Toderița, Veneția de Sus, Viștea de Sus, Voivodenii Mici.
În total, au fost acordate 1.688 de medalii pentru 994 de militari din cele 84 de localități
,,Analiza medaliilor acordate arată că cele mai multe sunt de proveniență austro-ungară (1.548 de medalii, adică 91,71%). Acestea sunt urmate de decoratiile germane (Crucea de Fier - 42, reprezentând 2,49%), românești (24, adică 1,42%), cele din urmă acordate militarilor care au luptat fie de la început, fie de la un moment ulterior de partea armatei române si cehoslovace. De asemenea, 36 de decorații (2,13%) nu au putut fi identificate, între acestea figurând unele din Italia și Rusia, acordate militarilor care au fost luați prizonieri și ulterior au decis să se înscrie în formatiunile de voluntari români și au luat parte la bătăliile purtate de armata română sau de aliații ei”, scriu autorii.

Profesorul universitar Vasile Tabără a lucrat împreună cu fiul său, Radu Tabără, la acest nou volum numit ,,Contribuția umană și materială a Țării Făgărașului la Primul Război Mondial’’. Volumul va fi lansat la Cetatea Făgăraș în data de 25 februarie, la ora 11.00, în prezența Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza. Intrarea este liberă.
Anul trecut, tot în Cetatea Făgărașului a avut lansarea volumului ,,Românii din Țara Făgărașului, participanți la Primul Război Mondial”, scris de aceiași autori.
(Cristina Cornilă)
