Sâmbătă, 22 martie a.c., la Hurez va avea loc un eveniment dedicat lui Moș Ilie, supranumit proorocul din Hurez.
Evenimentul se întinde pe mai multe ore, începând cu ora 10.30, când se va săvârși Sfânta Liturghie la biserica din sat.
La ora 14.00 va avea loc un parastas pentru cinstirea Moșului Ilie, tot la lăcașul de cult.
Apoi, evenimentele vor continua la căminul cultural din localitate. Este vorba de un colocviu intitulat ,,Viața și lucrarea lui Moș Ilie” și lansarea a două volume.
La colocviu vor lua cuvântul un sobor de preoți și monahi, prof. dr. univ. Florica Vasilescu, scriitoarea Angelica Timiș, Marioara Câmpeanu, Ionică Muntean.
Cele două volume care vor fi lansate în ziua respectivă prezintă copilăria, poruncile și viața lui Moș Ilie, autoarea fiind Angelica Timiș. Cei prezenți la căminul cultural vor putea urmări și un reportaj pe acest subiect.
Printre invitați se numără şi câțiva participanți din localitatea Ciudei din Ucraina, care este locul de naștere a lui Moș Ilie.

Cine a fost Moșul Ilie
Moș Ilie, supranumit proorocul din Hurez, cu numele de naștere Burla Toader, s-a născut în 29 iulie 1893 în satul Ciudei și a murit în 30 iulie 1984 în satul Hurez, mormântul său fiind în curtea bisericii. Tot acolo sunt înmormântate și cele două fiice ale acestuia, Elisaveta și Maria. Cel de-al trilea copil al său, un băiat, a murit la Timișoara.
Informațiile despre viața Moșului Ilie le-am primit de la autoarea cărților, Angelica Timiș, o româncă originară din Maramureș, care astăzi locuiește în străinătate și care s-a documentat despre toată familia acestuia.
Moș Ilie a avut viziuni de mic copil și considera că Dumnezeu îl protejează tot timpul. La un moment dat, când s-a aflat în armată, numai el din plutonul său a scăpat nevătămat din fața gloanțelor.
Viața l-a purtat de pe teritoriul Ucrainei pe cel al României. ,,În al Doilea Război Mondial, când s-a dat mobilizarea în satul său, Ciudei, i s-a arătat Maica Domnului și i-a spus să plece cât mai repede de acolo. Rușii au făcut prăpăd în sat. Și-a luat soția și cei trei copii, a legat doi cai la căruță, a luat niște saci cu haine și mâncare și au plecat în grabă. Prima dată au ajuns în zona Olteniei la un preot. Au rămas acolo 5 ani, iar de acolo Maica Domnului l-a călăuzit până la Hurez. Au ajuns primăvara, în 1945, și nu au avut unde să stea. S-au așezat pe malul râului Berivoi. Când oamenii au ieșit la arat, i-au găsit acolo între tufe. O familie, Stan se numea, i-a luat acasă. Au stat la familia Stan vreun an, apoi au găsit o chirie în sat, iar Moș Ilie s-a dus să lucreze la moară pentru a-și hrăni familia”, a povestit scriitoarea Angelica Timiș pentru www.ziarul-online.com
Moșul Ilie a avut o serie de previziuni de-a lungul vieții și a săvârșit multe lucruri inexplicabile. Prima minune pe care a făcut-o de la venirea sa la Hurez a fost în gospodăria familiei Stan, care l-a găzduit.
,,Porcii familiei au scăpat de unde erau ținuți, au intrat în grădină și au distrus toată vița de vie. Era toamnă și vița se afla în plin rod. Domnul Stan s-a necăjit tare. Moșul Ilie i-a spus să nu se îngrijoreze că el va sădi altă viță și se va bucura într-un timp foarte scurt de roadele ei. Așa a și fost. Vița a fost sădită primăvară, iar până în toamna viitoare deja rodea, ceea ce este aproape inexplicabil, pentru că vița nu avea cum să dea un rod așa de mare în câteva luni”, mărturisește Angelica Timiș.
Aceasta mai spune că o altă viziune a Moșului Ilie a avut loc cu 50 de ani în urmă, atunci când o nepoată din Ciudei a venit să-l viziteze la Hurez. Moșul i-a spus că toate rudele lui, inclusiv ea, se vor întoarce la mormântul lui atunci când Arsenie Boca va fi deja canonizat.

Urmași în viață
Moșul Ilie a avut două fete și un băiat. De la fiica Elisaveta are doi nepoți: pe Maria și pe părintele pensionar Gheorghe, care a slujit într-un sat de lângă Făgăraș. Mai are și un strănepot, pe Iliuță, fiul Mariei.
Evenimentul din 22 martie se dorește a fi primul de acest gen dedicat proorocului de la Hurez. Organizarea acestuia este făcută de credincioşii şi gospodinele din sat.
(Cristina Cornilă)