
Una dintre cele mai mari comune din Țara Făgărașului este comuna Mândra. Are în componență cinci sate: Mândra, Toderița, Ileni, Râușor și Șona și numără peste 3.000 de suflete.
De anul trecut, oamenii din comună au ales un nou primar, după ce Ioan Taflan a ținut frâiele mai bine de două decenii. Este vorba despre Emil Morar.
Emil are 35 de ani, de profesie este inginer constructor și este implicat în politică de mulți ani. În perioada 2016 - 2020 a fost consilier local, iar apoi până în 2024 a fost viceprimar al comunei, doar din partea PSD. În perioada 2011 – 2014 a fost președinte TSD Mândra și din 2024 este președinte PSD Mândra. Este căsătorit și are doi băieți.
Își cunoaște foarte bine comuna în care trăiește și are foarte multe planuri de viitor. Unele proiecte și-au găsit deja finalizarea, iar pentru altele așteaptă finanțare pentru ca, împreună cu echipa sa, să se apuce de treabă.
Alina ROMAN: Un proiect deja finalizat în comuna Mândra. Vorbim despre supraveghere video. Despre ce este vorba?
Emil MORAR, primar comuna Mândra: Avem un proiect de supraveghere video, pe raza comunei Mândra. Acesta este finalizat, a fost și recepționat, iar zilele acestea va fi pus în funcțiune. Asta după ce vom avea și acele indicatoare de la intrare și ieșire din localități cu inscripția ,,localitatea supravegheată video''. Vorbim despre aproximativ 185 de camere video, o investiție de aproximativ 1,5 milioane de lei. Avem cuprinsă toată raza comunei. De asemenea, la intrare și ieșire din Mândra avem și camere LPR, care înregistrează numerele mașinilor care circulă prin localitate.
Alina ROMAN: Un alt proiect care și-a găsit deja finalitate și care deja funcționează în comuna Mândra. Vorbim despre iluminatul public. Becurile au fost înlocuite cu cele de tip LED. De asemenea, știu că mai este în plan obținerea unei noi finanțări pentru finalizarea tuturor străzilor din comună în ceea ce privește iluminatul.
Emil MORAR: Am reușit să înlocuim corpurile de iluminat integral în Toderița, iar în Șona pe strada Principală. În satul Mândra, au rămas patru străzi neacoperite, plus strada principală, DN1. Becurile de pe aceste străzi vor fi înlocuite cu ajutorul altui proiect pe care îl avem depus tot pe AFM. Aici, am cuprins toate străzile din Șona, Mândra ce a mai rămas plus o prelungire de rețea în zona bisericii din Mândra. Proiectul pe care îl vom depune în acest an se ridică la 1,2 milioane de lei, iar proiectul deja finalizat s-a ridicat la suma de aproximativ 900 de mii de lei.
Alina ROMAN: Un alt proiect început în urmă cu doi ani, vorbim despre cadastrarea gratuită. În ce stadiu se află?
Emil MORAR: Cadastrarea gratuită a fost întreruptă o perioadă. Firma care se ocupă de această lucrare a intrat în insolvență. În urma discuțiilor, avute în septembrie 2024 cu conducerea firmei, ni s-a spus că se va finaliza lucrarea. Din păcate, termenele s-au prelungit și nu putem estima cât va mai dura. Terenurile intravilane sunt deja măsurate în proporție de 80%, urma să se continue lucrarea și la terenurile extravilane. Nu pot da garanția că acest proiect se va finaliza într-un an, este o lucrare independentă de noi. Contractul nu este între noi și firma de cadastrare, ci între OCPI și firma de cadastrare. Noi suntem doar beneficiarii proiectului.
Alina ROMAN: O altă lucrare extrem de importantă pentru comună. Știu că locuitorii o așteaptă de foarte mulți ai. Este vorba despre rețeaua de apă și canalizare în comună.
Emil MORAR: Și aici vorbim despre aceeași problemă. Firma care se ocupă de canalizare în ultimii doi ani nu a efectuat niciun fel de lucrare. În momentul în care am preluat mandatul de primar am purtat discuții cu conducerea firmei. Mi-a dat asigurări că va veni și va închide lucrările. Am încercat să contactez conducerea firmei, n-am primit niciun răspuns. Sper să obținem un răspuns și să vedem cum vom reuși să reluăm lucrarea. Este o lucrare necesară pentru comuna Mândra. Sper ca până la finalul mandatului să reușim să avem atât rețea de apă cât și de canalizare funcționale. În schimb, aducțiunea de apă pentru satele Mândra și Toderița au început anul acesta. Se lucrează, cel puțin la Toderița aducțiunea este făcută, au început și branșamentele și aducțiunea de apă către satul Mândra. Se lucrează și la bazinul de captare din Toderița. Aici, lucrările decurg foarte bine, firma este serioasă și cu siguranță va duce la bun sfârșit lucrarea. Lucrarea de apă de la Toderița nu este o lucrare a comunei Mândra, este un proiect al SC. Apă Canal Sibiu.
Alina ROMAN: Știu că centrul de colectare deșeuri cu aport voluntar trebuia să înceapă în această perioadă. Un loc unde cetățenii să poată aduce voluntar anumite tipuri de deșeuri care nu pot fi colectate prin sistemul obișnuit sau prin programul de colectare selectivă existent.
Emil MORAR: La centrul de colectare cu aport voluntar am întâmpinat niște probleme. Acesta, inițial, era amplasat în zona de expropriere pentru Autostrada Sibiu – Făgăraș. Breteaua care pleacă din Sibiu și face legătura cu DN1 trece exact prin vecinătatea acestui centru de colectare, pe care noi îl programasem să îl facem. Nu am obținut avizul pentru amplasarea lui acolo, fiind nevoiți să schimbăm amplasamentul. Chiar zilele acestea am avut o întâlnire cu proiectantul, care se ocupă de acest proiect. Va trebui reluat studiul geotehnic, să vedem dacă noul teren este potrivit. Centrul urmează acum să fie amplasat în extravilanul satului Mândra, între Mândra și Râușor, cu acces din drumul de exploatare agricolă, cel asfaltat, care face legătura între pasarela de la Râușor și Mândra.
Alina ROMAN: Zilele acestea urmează să fie aprobat și bugetul comunei Mândra pentru anul 2025. Ce proiecte și-a propus actuala administrație pentru acest an?
Emil MORAR: Bugetul comunei Mândra este mai mic decât cel de anul trecut. Sperăm ca, pe parcursul anului, în urma rectificărilor, să ajungem la un buget măcar la fel ca cel de anul trecut. Proiecte avem și pe bugetul local. Prioritare sunt reabilitarea căminelor culturale. De asemenea, căutăm linii de finanțare pentru construcția unei capele mortuare în satul Râușor. Sper să reușim să facem o capelă și în Toderița. Aici, sunt deja discuții, urmează o consultare publică, pentru a vedea dacă cetățenii sunt de acord cu locația pe care noi am ales-o. Suntem în discuții pentru construirea unei săli de sport la Mândra, prin Compania Națională de Investiții (CNI). Deocamdată, ne ocupăm de studii și documentații, apoi vom depune pentru o finanțare la CNI. Dacă vom reuși să obținem finanțare pentru construirea unei săli de sport, va trebui să ne gândim și la construcția unei baze sportive la Mândra. Se va desființa baza actuală de la Mândra, acolo se va construi sala de sport. Și atunci va trebui să gândim o nouă locație pentru baza de sport, pentru echipa de fotbal a comunei și pentru tinerii care doresc să practice sportul în aer liber. De asemenea, mai avem pe AFM o prelungire de iluminat public, în următorii 2-3 ani dorim să avem un sistem public de iluminat eficient, doar lămpi LED, acoperirea să fie în totalitate. Dacă lucrarea de apă canal va fi finalizată, vom vedea apoi ce mai avem de făcut, adică trotuare, străzi, asfalt.
Alina ROMAN: Spuneați mai devreme despre renovarea căminelor culturale.
Emil MORAR: Am făcut mici reparații la căminul cultural din Toderița. Am realizat documentații, sperăm să reușim căminul cultural de la Ileni să fie inclus într-un proiect de reabilitare energetică a clădirilor. Avem documentațiile pregătite, așteptăm să se deschidă liniile de finanțare. Lucrări necesită toate căminele culturale din comună. Acestea au fost odată renovate, dar majoritatea sunt nerenovate de mai bine de 10 – 12 ani. Din punctul meu de vedere, am considerat căminul cultural de la Ileni cel mai urgent de rezolvat. Investițiile sunt destul de mari, din bugetul local nu avem posibilitatea să reabilităm complet o clădire de cămin cultural. Vom fi nevoiți să așteptăm finanțări de la AFM sau PNRR. Noi avem deja un proiect în acest sens pentru sediul Primăriei comunei Mândra. Vorbim despre o lucrare de reabilitare energetică a clădirii, în valoare de 2 milioane de lei. Aici, suntem într-un stadiu avansat, am obținut toate avizele. Așteptăm acum eliberarea autorizației de construcție, apoi vom da drumul licitației. Cred că anul acesta, prin vară, vom începe și această lucrare.
Alina ROMAN: Despre ce este vorba în această lucrare, ce se va realiza la clădirea primăriei?
Emil MORAR. Vorbim despre îmbunătățire din punct de vedere energetic al clădirii. Anvelopată atât clădirea primăriei, cât și sediul social, cele două fiind, de fapt, o singură construcție. Se vor înlocui sistemele de încălzire, tâmplăria exterioară, îmbunătățind clasa energetică a acestei clădiri.
Alina ROMAN: A venit primăvara și au început și lucrările acestui anotimp. Ce utilaje mai are în dotare comuna Mândra?
Emil MORAR: Avem două buldoexcavatoare, un tractor, patru remorci, echipamente de întreținere a domeniului public, tractoraș de tuns iarba. În principiu, utilaje avem, problema cea mai mare a comunei și, probabil, și a comunelor din Țara Făgărașului, este lipsa personalului care să lucreze cu aceste utilaje. De exemplu, la Primăria Mândra avem un muncitor și un șofer în organigramă. Ne străduim de 4-5 luni să înființăm un SRL al Consiliului Local, prin care să avem posibilitatea să angajăm 2 – 3 muncitori, pentru a putea întreține tot domeniul public pe care îl are comuna. Având 5 sate, este aproape imposibil, cu doi oameni, să facem față tuturor cererilor. Primăria Mândra a avut în trecut un SRL al Consiliului Local, care a fost inactiv. Încercăm să îl reactivăm pe acesta, să îi reactualizăm statutul. Urmează ca apoi să facem demersurile pentru punerea acestuia în funcțiune.
Alina ROMAN: În iarna acestui an, o delegația a comunei s-a deplasat în satul Costești, raionul Ialoveni, din Republica Moldova. Vorbim despre un prim pas pentru o înfrățire între cele două localități. În ce stadiu ați ajuns acum, știu că mai trebuia obținut un aviz, iar apoi acordul de înfrățire trebuia trecut prin Consiliul Local?
Emil MORAR: Așteptăm obținerea acestui aviz, apoi vom da o Hotărâre de Consiliu Local, pentru înfrățirea cu comuna Costești din Republica Moldova. Vorbim despre una dintre cele mai mari comune din Republica Moldova, în Raionul Ialoveni. A fost un schimb de experiență foarte bun și constructiv. Am văzut foarte multe lucruri bine dezvoltate la ei în comună. Urmează ca în acest an, în august, să primim o vizită oficială și din partea lor, pentru a întregi acest schimb de experiență. Ideea a fost de a avea un parteneriat, un schimb de idei între Mândra și Costești. Se simt români și cred că va fi un parteneriat foarte productiv atât pentru noi, cât și pentru ei. Evenimente comune încă nu am stabilit. Ei vor participa la Festivalul Cepei Roșii de la Mândra, anul acesta evenimentul ajungând la cea de-a IV-a ediție. Îi invităm să vadă cum celebrăm acest eveniment, cum punem în valoare și ceea ce ne reprezintă pe noi, ceapa roșie de Mândra. Ei au deja în comună o stație de beton, o stație de asfalt, lucrau la infrastructură destul de mult. Au dezvoltate ramurile de comerț și economie. De exemplu, au așa zisele frigidere, în care stocau fructele pe care le produc mici producători locali de-a lungul unui an. Ialoveni este foarte mare, având undeva la 10.000 de locuitori, de 3 ori și ceva mai mare decât are comuna Mândra. Majoritatea fructelor pleacă spre export. Aveau și o fabrică de prelucrare a mierii de albine. Peste 50% din cantitatea de miere produsă în Republica Moldova este procesată în acea fabrică, sunt piețe de desfacere inclusiv în România, magazine care vând miere de albine procesată în fabrica de acolo. Sunt foarte bine dezvoltați și bine puși la punct.
Alina ROMAN: Vă mulțumesc pentru răspunsuri!
(Alina ROMAN)