
Sute de oameni s-au adunat astăzi într-un sat de lângă Făgăraş pentru a comemora un clarvăzător. Adunarea a avut loc la Hurez, judeţul Braşov, acolo unde până în 1984 a trăit un bărbat care avea capacităţi neobişnuite.
Se numea Ilie Burla, dar oamenii l-au ştiut simplu de ,,Moş Ilie”. Aşa i-a rămas numele până astăzi, deşi de 41 de ani nu mai este printre noi.
Moş Ilie, împreună cu una dintre fiicele sale, este îngropat în cimitirul satului, iar astăzi, 22 martie 2025, toată comunitatea locală s-a strâns la biserică pentru pomenirea lui. Locuitorilor din Hurez li s-au alăturat preoţi, credincioşi şi simpli curioşi din mai multe zone ale ţării. Au venit oameni chiar şi din Ciudei, un sat din Ucraina de astăzi, în care s-a născut Moşul Ilie în anul 1893.
În prima parte a zilei a avut loc un parastas la biserica ortodoxă din centrul satului, apoi oamenii au ieşit la mărmântul bărbatului, frumos împodobit cu flori şi pregătit de comunitate pentru ziua specială de astăzi. Invitaţii au făcut plimbări prin sat pentru a vedea locuri care au astăzi însemnătate datorită Moşului Ilie, iar de la ora 14.00 s-au adunat în căminul cultural pentru lansarea a două voume despre viaţa lui şi vizionarea unui reportaj.
Cea care practic l-a scos din nou în atenţia lumii pe Moş Ilie este scriitoarea Angelica Timiş. Ea este autorarea volumelor ,,Moş Ilie, proorocul din Hurez” şi ,,Mânăstirea Pacea Lumii din Bucium-Făgăraş şi Moş Ilie-proorocul din Hurez”.
Angelica Timiş, studiind biografia proorocului, i-a cunoscut şi urmaşii. Unii dintre ei au fost invitaţi astăzi la Hurez şi au venit tocmai din Ucraina. Printre ei s-a aflat nepoata Dominica. ,,O prezicere a Moşului Ilie a avut loc cu 50 de ani în urmă, atunci când nepoata Domnica din Ciudei, acum aici în sală, a venit să-l viziteze la Hurez. Moșul i-a spus că toate rudele lui, inclusiv ea, se vor întoarce la mormântul lui atunci când Arsenie Boca va fi deja canonizat. Acest lucru tocmai s-a întâmplat de curând şi iată că adunarea pentru Moş Ilie a avut loc acum după prevestita canonizare”, a spus Angelica Timş în faţa celor prezenţi.
Evenimentele dedicate memoriei proorocului de lângă Făgăraş s-au derulat pe parcursul întregii zile, iar la finalul oamenii au fost serviţi cu mâncare de post.
Câteva informaţii despre Moșul Ilie
Moș Ilie, supranumit proorocul din Hurez, cu numele de naștere Burla Toader, s-a născut în 29 iulie 1893 în satul Ciudei și a murit în 30 iulie 1984 în satul Hurez, mormântul său fiind în curtea bisericii. Tot acolo sunt înmormântate și cele două fiice ale acestuia, Elisaveta și Maria. Cel de-al trilea copil al său, un băiat, a murit la Timișoara.
Informațiile despre viața Moșului Ilie le-am primit de la autoarea cărților, Angelica Timiș, o româncă originară din Maramureș, care astăzi locuiește în străinătate și care s-a documentat despre toată familia acestuia.
Moș Ilie a avut viziuni de mic copil și considera că Dumnezeu îl protejează tot timpul. La un moment dat, când s-a aflat în armată, numai el din plutonul său a scăpat nevătămat din fața gloanțelor.
Viața l-a purtat de pe teritoriul Ucrainei pe cel al României. ,,În al Doilea Război Mondial, când s-a dat mobilizarea în satul său, Ciudei, i s-a arătat Maica Domnului și i-a spus să plece cât mai repede de acolo. Rușii au făcut prăpăd în sat. Și-a luat soția și cei trei copii, a legat doi cai la căruță, a luat niște saci cu haine și mâncare și au plecat în grabă. Prima dată au ajuns în zona Olteniei la un preot. Au rămas acolo 5 ani, iar de acolo Maica Domnului l-a călăuzit până la Hurez. Au ajuns primăvara, în 1945, și nu au avut unde să stea. S-au așezat pe malul râului Berivoi. Când oamenii au ieșit la arat, i-au găsit acolo între tufe. O familie, Stan se numea, i-a luat acasă. Au stat la familia Stan vreun an, apoi au găsit o chirie în sat, iar Moș Ilie s-a dus să lucreze la moară pentru a-și hrăni familia”, a povestit scriitoarea Angelica Timiș pentru www.ziarul-online.com
Moșul Ilie a avut o serie de previziuni de-a lungul vieții și a săvârșit multe lucruri inexplicabile. Prima minune pe care a făcut-o de la venirea sa la Hurez a fost în gospodăria familiei Stan, care l-a găzduit.
,,Porcii familiei au scăpat de unde erau ținuți, au intrat în grădină și au distrus toată vița de vie. Era toamnă și vița se afla în plin rod. Domnul Stan s-a necăjit tare. Moșul Ilie i-a spus să nu se îngrijoreze că el va sădi altă viță și se va bucura într-un timp foarte scurt de roadele ei. Așa a și fost. Vița a fost sădită primăvară, iar până în toamna viitoare deja rodea, ceea ce este aproape inexplicabil, pentru că vița nu avea cum să dea un rod așa de mare în câteva luni”, mărturisește Angelica Timiș.
(Cristina Cornilă)













